• Language
Къща музей „Пейо Яворов” – град Чирпан

Къща музей „Пейо Яворов” – град Чирпан

Къщата музей „Пейо Яворов” се намира в централната част на град Чирпан. Обявена е за музей на 31 октомври 1954 г. по повод 40-годишнината от смъртта му, а в бр.72 на Държавен вестник от 1977 г. е обявена и за архитектурно-строителен паметник. Още преди официално да бъде обявена за музей, къщата е обект на посещения. През 1924 г. за 10-годишнината от смъртта на поета домът му е посетен от Гео Милев (друг голям български поет) и други творци. Заради това по-късно голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. (13 януари по нов стил) и живее в родната си къща до 17-годишна възраст. Освен с активната си литературна дейност, Яворов е известен и като участник в българското национално движение за освобождение на Македония и в Балканската война (1912 г. – 1913 г.). Пейо Яворов е автор на над 160 стихотворения, събрани в три стихосбирки, които са преведени на повече от 20 езика, сред които руски, белоруски, украински, полски, чешки, немски, английски, арменски, японски, китайски, италиански, френски, румънски и др.

Поетът е считан за един от родоначалниците на символизма в българската лирика.

Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната (наричана „средната стая”) и т.нар. „Пейова” стая. В гостната може да бъде видян портретът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (български революционери и радетели за освобождение от османско владичество), свидетелстващ за отношението на семейството към борбата за освобождение. Гостната е запазена във вида, в който семейство Яворови я е подредило, готвейки се да посрещне поета и съпругата му Лора през септември 1913 г.
Средната стая била на майката на поета Гана Крачолова, където тя обичала да пее български народни песни.

В Пейовата стая е запазена работната маса на поета, върху която е стояла любимата му книга - „Фауст”на Йохан Гьоте, и неговото легло с метални решетки. В тази стая Яворов е прекарал множество безсънни нощи, четейки стиховете на Ботев, Вазов, Пушкин, Лермонтов и Некрасов. На стената е окачен и портретът на Пушкин, който Яворов изрязва от руското сп. "Нива" и поставя в рамка.

В двора на къщата музей е поставен бюст-паметник на поета.

През 1973 г. към музея е открита експозиционна зала. В нея са показани снимки и вещи, представящи живота и творчеството на Яворов - от стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата на поета като телеграфист в различни градове из България, участието му в културния кръг „Мисъл”.

От 1968 г. в Чирпан се провеждат ежегодни Яворови януарски дни. Откриването им е на рождения ден на поета - 13 януари. Културното мероприятие е съпроводено с литературни четения, изложби, кръгли маси и др. В музея се организират и множество премиери на книги, конкурси и концерти.

На 13 юли 2006 г. къщата музей „Пейо Яворов” е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта заедно с манастира „Свети Атанасий”, който се намира на около 15 км от Чирпан, в с. Златна ливада. Манастирът е от римско време.


Снимки Всички
Къща музей „Пейо Яворов” – гр.Чирпан Къща музей „Пейо Яворов” – гр.Чирпан Къща музей „Пейо Яворов” – гр.Чирпан Къща музей „Пейо Яворов” – гр.Чирпан Къща музей „Пейо Яворов” – гр.Чирпан
Работно време

1 септември - 31 май:

понеделник - петък:
08:00 - 17:00 ч.
събота и неделя:
09:00 - 16:00 ч.

1 юни - 31 август:

понеделник - петък:
09:00 - 18:00 ч.
събота и неделя:
09:00 - 17:00 ч.

Входни такси:
2 лв. - възрастни
1 лв. – учащи.

Входът е безплатен за деца до 6-годишна възраст и хора с увреждания.

Беседи:
обзорна беседа (45 мин.) - 10 лв.
кратка беседа (30 мин.) - 8 лв.

Безплатни дни за посещение: всяка последна неделя на месеца;
1 ноември - Деня на народните будители
18 май - Международния ден на музеите
6 септември - Празник на град Чирпан
13 януари - рождения ден на Пейо Яворов

За контакти

Къща музей „Пейо Яворов”

Град Чирпан, ул. „Крачолови” №26

Телефон: +359 416 94019

e-mail: javorovch@abv.bg
Website: www.javorovhouse.info

Препоръчваме да видите Всички
Град Белоградчик Град Белоградчик

Град Белоградчик се намира в северозападната част на България, в близост до ...

Град Плевен Град Плевен

Град Плевен се намира в средната част на Дунавската хълмиста равнина, на 160 ...

Свети Влас Свети Влас

Свети Влас  е бързоразвиващо секурортно селище, разположено на 10 км. ...

Национален музей „Земята и хората” - град София Национален музей „Земята и хората” - град София

Националният музей „Земята и хората” се намира в централната част на гр. ...

Караджов камък Караджов камък

Караджов камък е интересен скален феномен, който се намира близо до село ...