• Language
Град Сандански

Град Сандански

Сандански се намира в Югозападна България, на около 157 км от София и на 63 км от областния град Благоевград. Градът е с население около 26 хил. души. Сандански има важно кръстопътно положение - оттук минава главен път Е79, а на около 20 км от града е границата с Република Гърция.

Наричат Сандански „най-топлия град в България” - разположен е на надморска височина от около 240 м, а климатът тук е силно повлиян от Средиземноморието. Средната годишна температура е +14,7° С, а зимата е мека и топла. Уникалният микроклимат е подходящ за лечение на белодробни заболявания.

Сандански е популярен балнео и СПА център - в района има над 80 извора с температура, варираща от 42 до 81°С. Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр.Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Днешният град Сандански е възникнал и се е развил върху останките на ранновизантийския град. В Сандански са открити останки от четири епископски базилики. Централната епископска базилика датира от периода V - VІ в. и впечатлява с уникални подови мозайки. Археологическият музей в града е построен над основите на базиликата на епископ Йоан.

Едно от любимите места на жителите и гостите на Сандански е градският парк. Общата му площ е 344 декара, а в него виреят над 200 средиземноморски растителни вида.

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация - градчето Мелник. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга. Много хора идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.

Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националния парк „Пирин”.

Възможностите за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити. В града има множество висококатегорийни СПА хотели, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.


Снимки Всички
Сандански Сандански Сандански Сандански Сандански
Работно време

Археологически музей
Работно време:

Април - септември
от понеделник до неделя
10.00 - 12.00 ч. : 14.00 - 19.00 ч.

Октомври - март
от понеделник до събота
10.00 - 12.00 ч. и 14.00 - 19.00 ч.
неделя - почивен ден.

Четвъртък - ден за безплатни посещения.

Входни такси:
възрастни - 2 лв.
учащи и пенсионери - 0,50 лв.
Беседи (само на български език) - 5 лв.

В музея се продават информационни материали и сувенири.

За контакти

Община Сандански
град Сандански, бул. „Свобода” №14

Телефон: +359 746 359 11 01

Археологически музей
град Сандански, ул. „Македония” №55

e-mail: museum_sandanski@mail.bg

Препоръчваме да видите Всички
крепост Овеч - Провадия крепост Овеч - Провадия

Крепостта Овеч е каменна твърдина, която е разположена източно от град ...

Самуиловата крепост Самуиловата крепост

Самуиловата крепост се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км ...

Град Банкя Град Банкя

Град Банкя се намира на 17 км западно от Град София , в подножието на Люлин ...

Паметник „Създатели на българската държава” Паметник „Създатели на българската държава”

Паметник „Създатели на българската държава” се намира на 6 км от град Шумен, ...

Плаковски манастир Плаковски манастир

Плаковският манастир „Св. пророк Илия”се намира на около 2 км от ...