• Language
Град Елена

Град Елена

Град Eлена е разположен във високите части на Предбалкана, на 40 км от Велико Търново и 260 км от София. Населението на града е около 6500 души.

Според историческите свидетелства Еленската котловина е била обитавана още през късния неолит (IV хил. пр. Хр). Живот тук е имало през тракийско, римско и ранновизантийско време. Основаването на Елена като селище е свързано с края на Втората българска държава (края на XIV в.). След като столицата Търново е покорена от османците през 1393 г., търновските боляри и първенци се заселват трайно в района, защото тук се намирали феодалните им владения.

В годините на османското владичество (1393 – 1878 г.) Елена постепенно се изгражда като административен, занаятчийски, търговски и културно-просветен център. Основен поминък на местното население били земеделието, скотовъдството и занаятите. Т.нар. „златно време” на Елена е през ХVІІІ и началото на ХІХ век, когато в града и района процъфтявали занаятите – тъкането на губери (дебело вълнено покривало с дълги влакна), бояджийство, мутафчийство (изработка на изделия от козината на домашни животни) и др. Икономическият просперитет на града в началото на ХІХ век е основа и за развитие на културните и просветни процеси. Днес в град Елена са запазени голям брой къщи и обществени постройки от различни архитектурни периоди. Близо 200 са паметниците на културата, а седем от тях са с национално значение. Сред емблематичните за града сгради е къщата музей „Иларион Макариополски”. Тя е една от най-старите запазени къщи. Строена е около 1710-1715 г. и се намира в центъра на града. Къщата е двуетажна, с големи стрехи и чардаци. В нея е роден един от водачите на борбите за независима българска църква Иларион Макариополски (1812 г. – 1875 г.), както и поетът Стоян Михайловски (1856 г. – 1927 г.). Сградата днес е част от Музея на Възраждането и националноосвободителните борби. В нея са разположени две музейни експозиции – „Еленски бит и култура през Възраждането" и „Християнско изкуство".

Сред най-интересните забележителности на Елена е и уникалният архитектурен ансамбъл на „Петте Разсуканови къщи” – пет къщи, построени от заможния хаджи Димитър Разсуканов в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Всяка от къщите има собствена архитектура, с която се отличава от другите, но фасадата на всяка от тях е хармонично свързана с тази на съседните къщи. Символът на град Елена е Часовниковата кула, която се намира на най-високото място в центъра на града. Тя е построена през 1812 г. и е една от първите в страната.
Друга интересна забележителност на град Елена е сградата на Даскалоливницата - първото класно училище в България. То е построено през 1844 г. В неговия двор се намира и християнският храм „Свети Никола” - най-старият храм в Елена и региона. Първият писмен документ за съществуването на църквата датира от 1518 г. Вътрешността й впечатлява с красив иконостас и стенописи. До храм „Свети Никола” през 1837 г. е построен храмът "Успение на Пресвета Богородица", който до Освобождението през 1878 г. е най-големият храм в Северна България с 33 метра дължина, 21 метра ширина и 25 метра височина.

Още една забележителност в града е Попниколовата къща, която също е паметник на културата с национално значение. В нея се помещава Музеят по палеонтология, чиято колекция включва фосили и минерали, открити в района на града. Красивата природа около Елена е предпоставка за многобройни възможности за екотуризъм. От Елена и съседното село Мийковци започват осем маркирани екопътеки, които позволяват на туристите да се насладят на прекрасния Еленски Балкан. Екопътеките минават през вековни гори и водят до природни забележителности и исторически местности. Язовир „Йовковци”, който е на 3 км от Елена, както и осемте микроязовира на територията на общината, предоставят отлични възможности за риболов и почивка. В Елена и региона има разнообразни възможности за настаняване. Хотели, къщи за гости, хижи и самостоятелни стаи са на разположение на туристите както в града, така и в околните села. Общинският туристически информационен център може да предостави повече информация за маршрутите и забележителностите в града и региона, както и за възможностите за настаняване.


Снимки Всички
Църква Свети Никола Старинни къщи, Елена Старинни къщи, Елена Старинни къщи, Елена Паметник на Макгахан, Елена
Работно време

Даскалоливницата:
От понеделник до петък
9.00 – 12.00 ч. : 14.00 – 17.00 ч.

Събота и неделя и празнични дни
9.00 – 17.00 ч.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни.

Беседи на български език - 4 лв.

Къща музей „Иларион Макариополски”:

От понеделник до петък
9.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.

Събота и неделя и празнични дни
9.00 – 17.00 ч.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни.

Беседи на български език - 4 лв.

Музей по палеонтология (Попниколовата къща):

сряда до неделя:
9.00 – 12.00 ч. и 13.00- 17.00 ч.
почивни дни – понеделник и вторник.

Входни такси:
1 лев – ученици и пенсионери
2 лева – възрастни

Беседи на български и английски език – безплатни.

За контакти

Исторически музей
град Елена ул. „Ил.Макариополски” № 24

Телефон +359 6151 61 29

e-mail: museum_elena@abv.bg
Website: www.elena.bg

Препоръчваме да видите Всички
Момин проход Момин проход

Курортът започва да се развива след 1920 г., когато е установена ...

Исторически музей – град Брацигово Исторически музей – град Брацигово

Брацигово е малък град в Южна България, разположен в полите на планината ...

Бургаско езеро Бургаско езеро

Бургаското езеро се намира в сърцето на град Бургас, между два от жилищните ...

Китен Китен

Курортното градче Китен е разположено на черноморския бряг, само на 5 км от ...

Етнографски музей - град Бургас Етнографски музей - град Бургас

Етнографският музей на Бургас се намира в т.нар. „Бракалова къща”, ...