• Language
Троянски манастир

Троянски манастир "Успение Богородично", село Орешак

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по големина в България, забележителен паметник на културата от национално значение. Разположен е в красивата долина на река Черни Осъм, на 10 км южно от град Троян.

Според историческите документи манастирът е бил първоначално основан през 1600 година и възобновен в периода 1830 г.– 1865 г. в сегашния си вид. Като архитектурен стил на сградите се причислява към възрожденската школа.

Най-забележителен архитектурен и културен паметник е главната църква „Успение Пресвета Богородица”, която е построена в периода 1835-1837 година от майстор Константин от с. Пещера, Кюстендилско, на мястото на по-стара църква.

Църквата е кръстокуполна, масивна, строена от камък, с пояси от два реда тухли. Интериорът и екстериорът на църквата са изписани с фрески от Захари Зограф от Самоковската школа. Стенописите в църквата са една богата галерия на изкуството на Захари Зограф (1810 г. – 1853 г.), връх в неговото творчество. Наред с отразените библейски сцени, той оставя един великолепен автопортрет, портрети на дарители, образите на св. св. Кирил и Методий, образи на български патриарси и царе, светци и за първи път са изобразени български светици. Стените на храма са разделени на 360 полета, в които са изписани сцени и отделни образи. Българското изобразително изкуство не познава такова богатство и разнообразие на теми и сюжети от Възрожденската епоха (XVIII – XIX в.).

Иконостасът, разположен в наоса на църквата, е изрязан през 1839 г. и е образец на Тревненската резбарска школа.

Църквата е обявена за паметник на културата в Държавен вестник, бр.69/1927 г. и бр.100/1969 г.

По подобие и на други български манастири, този също си има своя чудотворна икона, която пристига в светата обител по времето на нейното създаване и се нарича “Св. Богородица Троеручица”. Иконата е пазена в манастира до XIII век, след което е пренесена в Сърбия. Върната е обратно в манастира през XVII век.

През 1835 г. били изградени и сегашните жилищни корпуси от изток, север и запад. През 1843 г. пред основния монашески двор били построени сградите на гостоприемницата.

През 1866 г. е изградена една уникална по своята концепция кула. Тя е пететажна. В най-долното й ниво има съдохранилище, следва параклис, посветен на "Св. св. Кирил и Методий", одаи и завършва със звънарница. Параклисът е обнародван в Държавен вестник, бр.101/1971 г.

Подобно на други манастири, Троянският също е бил убежище на Апостола на свободата Васил Левски (1837 г. – 1873 г.), който формира революционни комитети не само в Троян, но и в самия манастир. Тайният манастирски комитет е наброявал 80 монаси и е бил оглавяван от архимандрит Макарий. И до днес е запазена в автентичния си вид килията, в която са били обсъждани революционните дела.

По време на Руско-турската война (1877 - 1878 г.) манастирският комплекс е превърнат в лазарет за руските войници и оказва всякаква помощ на руската войска. 

Храмовият празник на манастира се чества на 15 август, като се прави велика вечерня и се изнася плащеницата на Света Богородица - символ на гроба на Божията майка.

Троянският манастир предлага на туристите нощувки, тъй като комплексът има и своя хотелска част.

Препоръчва се на всички желаещи да пренощуват в манастира да проверят дали това е възможно поне един ден по-рано, тъй като интересът е голям и е възможно да няма свободни места. 

Наоколо има заведения за хранене, в които може да се опитат традиционни троянски храни и напитки.

В манастира с предварителна резервация на дата и час се правят кръщавки и венчавки.

В комплекса има няколко магазинчета, където се продават информационни материали и сувенири.


Снимки Всички
Троянски манастир Успение Богородично Троянски манастир Успение Богородично Троянски манастир Успение Богородично Троянски манастир Успение Богородично Троянски манастир Успение Богородично
Работно време

Манастирът е отворен за посещения всеки ден от 8:00 до 17:00 ч.

Посещение на Музея на Левски
входни такси:
възрастни – 2 лв.
ученици – 1 лв.

Беседи на български и английски език: 6 лв.

За контакти

Tроянски манастир „Успение Богородично”

Телефон: +359 6952 2480

e-mai:l troyanskim@abv.bg
Website: www.troyan-monastery.hit.bg

Препоръчваме да видите Всички
Резово Резово

При устието на Резовска река, по която минава държавната ни граница с ...

Регионален исторически музей, Смолян Регионален исторически музей, Смолян

Регионалният исторически музей – Смолян, е създаден през 1935 г. от ...

Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа”, гр.Банско Постоянна иконна изложба „Банска художествена школа”, гр.Банско

Постоянната иконна изложба е един от най-интересните туристически обекти в ...

Архитектурно-музеен резерват „Царевец” - град Велико Търново Архитектурно-музеен резерват „Царевец” - град Велико Търново

Архитектурно-музейният резерват „Царевец” е един от най-посещаваните ...

Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – град Тутракан Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – град Тутракан

Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” е открит през 1974 г. в Тутракан. ...