• Language
Военноморски музей - град Варна

Военноморски музей - град Варна

Военноморският музей във Варна е разположен в най-привлекателната част на гр. Варна - на брега на морето, в най-южната точка на Морската градина. В своите зали, в откритата експозиция и чрез всички свои изяви музеят цели съхраняването, представянето и популяризирането на морската история на България.

Първите стъпки на Военноморския музей откриваме още през 1883 г., когато започва събирането на морски старини в Русе от офицерите в Дунавската флотилия. Първата публична експозиция на Морския музей е във Варна, открита на 20 май 1923 г. благодарение на обществената организация “Български народен морски сговор”.
От 1955 г. музеят е в системата на Министерството на отбраната като филиал на Националния военноисторически музей. Сградата, в която и днес се помещава, е построена в края на ХІХ в. и е архитектурен паметник.

В своите експозиции музеят представя морска България в нейната цялост. На сравнително ограничена площ от около 400 кв. м се проследяват важните моменти и процеси от корабоплавателните прояви на българите, изграждането на военноморския флот, участието на нашите моряци в Сръбско-българската война (1885 г.), Балканската война (1912 г. – 1913 г.), Първата (1914 г. – 1918 г.) и Втората световна война (1939 г. – 1945 г.).

Отделено е специално внимание на знаменателната победа на 21 ноември 1912 г., когато торпедоносецът “Дръзки” успешно торпилира турския крайцер “Хамидие” в Черно море.

Посетителите на музея могат да видят оригинални древни котви и корабни останки, извадени от дъното на Черно море; корабни носови украшения; униформи на моряци и офицери. Настолни модели показват разнообразието на корабния състав на военния и търговския флот в различни периоди. Изложени са военноморски флагове, торпеда, оптика от фарове от българското крайбрежие, отличия. Прибори и инструменти допълват представата за спецификата на морските професии като навигация и корабостроене.

В откритата експозиция на музея посетителите могат да видят кораба музей “Дръзки”; торпеден катер 123-К; миночистачен катер, построен в годините на Втората световна война по български проект; ветроходната яхта “Кор Кароли”, с която капитан Георги Георгиев през 1976-1977 г. извършва първото българско самотно околосветско плаване. Представена е колекция от различни типове морски мини, корабни и брегови оръдия, котви. Тук са експонирани и вертолетите МИ 4М и КА 25 Ц, служили в българската водосамолетна авиация.

Музеят разполага и с богата специализирана библиотека.

Военноморският музей е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.


Снимки Всички
Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна Военноморски музей – гр. Варна
Работно време

В момента музеят е в основен ремонт и не приема посетители.

Администрацията временно се намира на адрес:
Варна, бул. „Януш Хунияди” № 55 и е с работно време:
от понеделник до петък 8.30 – 17.00
(прекъсване от 12.30 до 13.00 ч.)

За контакти

Военноморски музей

Град Варна, бул. ”Приморски” 2

Временен телефон: +359 52 731523

e-mail: mus_maritime@abv.bg
Website: www.museummaritime-bg.com

Препоръчваме да видите Всички
Пещерата Съева дупка - Природна забележителност Пещерата Съева дупка - Природна забележителност

Пещерата Съева дупка е една от деветте благоустроени пещери в България. ...

Добруджанска къща с етнографска експозиция Алфатар Добруджанска къща с етнографска експозиция Алфатар

Добруджанска къща – Алфатар е построена през 1893 г. и е туристически обект от ...

Девненските извори Девненските извори

Девненските извори се намират в самото начало на река Девня, край град Девня. ...

Самуиловата крепост Самуиловата крепост

Самуиловата крепост се издига на десния бряг на р. Струмешница, на 16 км ...

Дюни Дюни

Морският курорт Дюни се намира в община Созопол, на 7 км южно от Созопол, на 40 ...