• Language
Град Сливен

Град Сливен

Град Сливен е разположен в Подбалкана, на около 300 км източно от София и на 115 км западно от Бургас. Градът е сгушен под величествените Сини камъни – една от най-красивите природни забележителности в страната. Сливен е административен център на област Сливен и има население малко над 110 000 души. Климатът тук е преходноконтинентален – с мека зима и относително топло лято. Средната януарска температура е 1°С, а средната юлска 23°С. За региона е характерен местният вятър „бора”, който духа през повече от половината дни в годината.

Сливен е град с дълга история, развивал се през вековете като сериозен и богат занаятчийски и културен център. Името на древното селище, наследник на което е днешният град, е било Туида. Днес в околностите на Сливен, на хълма Хисарлъка, могат да се видят останки от старата крепост Туида, които датират от втората половина на IV в. н.е.

Съществуват свидетелства, че селището е било култов център в древността, като продължило да изпълнява подобни функции и за ранните християни, и по-късно през средновековието. Като духовен център през вековете на османското владичество съвсем естествено Сливен се превърнал и в средище на хайдушкото съпротивително движение, откъдето произлиза и славата му на Град на стоте войводи. И до днес из този край се пеят песни и се разказват легенди за Индже войвода, Злати войвода, Хаджи Димитър, Панайот Хитов.

Едно от най-важните събития за развитието на града и страната е отварянето на първата работилница от манифактурен тип през 30-те години на XIX в. Добри Желязков Фабрикаджията (1800 – 1865 г.) отваря и ръководи в Сливен първата текстилна фабрика в Османската империя, която става основен доставчик на вълнени платове за нуждите на султаната и войската. Фабриката е била държавна, но благодарение на знанията и опита на Добри Желязков, които той придобил в чужбина, тя е първото индустриално и модерно предприятие на територията на Османската империя. Традициите в производството на платове и сега са живи и почитани в града.

Днес Сливен е модерен и приятен град с много забележителности и богат културен живот. За туристите интерес представлява къщата музей на Хаджи Димитър (1840 – 1868 г.) – войвода и герой от времето на борбите за национално освобождение от османско владичество. Къщата се намира в един от старите квартали на града – Клуцохор.

Друга интересна забележителност е родният дом на поета Добри Чинтулов (1822 – 1886 г.), автор на много патриотични стихове и революционни песни. Той се намира в северната част на Сливен. Недалеч е разположена и къщата музей „Сливенски бит”, чиято експозиция е посветена на етнографските особености на района.

Пак в северната част на града се намира и единственият в България Музей на текстилната индустрия, разположен в двора на първата българска текстилна фабрика. Музеят е много атрактивен с демонстрациите на стари тъкачни машини, някои от които са на близо 200 години.

Градският исторически музей е задължителна спирка за гостите на града, които се интересуват от историята на региона. Музеят впечатлява с богатата колекция от експонати и с откритите в последните няколко години забележителни златни украшения на тракийски владетели. Музеят се намира на главната пешеходна улица на града.

Сред забележителностите на Сливен са и паметникът на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, Художествената галерия „Димитър Добрович”с многобройни шедьоври на българското и световното изкуство, красивата сграда на общината, театър „Стефан Киров”, Старият бряст – вековно дърво, свидетел на много събития, и др.

Приятна разходка по главната пешеходна улица ще ви разкрие красотата и спокойствието на този град, а градската градина с кестените и езерото е любимо място за разходки на жителите и гостите на Сливен.

Близо до града се намира природният парк „Сините камъни”, където се намират и прословутите Сини камъни – обрасли в специфичен мъх скали, които сменят цвета си в зависимост от времето и светлината. Част от парка е и местността Карандила – популярно място за разходки и почивка. До Карандила може да се стигне пеш по Хайдушката пътека, с автомобил и с лифт, началната станция на който се намира в подножието на планината.

На няколко километра от Сливен се намират и Сливенските минерални бани, известни с лековитите свойства на водата си. Наблизо са и планинските села Жеравна, Ичера и Медвен с много архитектурни паметници от времето на Възраждането (XVIII-XIX в.).

Районът край Сливен предлага много възможности за културен, исторически, селски и екотуризъм. Този край е известен и с доброто си вино, което може да се дегустира в няколко винарски центъра. В града има няколко хотела между 2 и 4 звезди, а в планинските села в района се предлага настаняване в атрактивни хотели и къщи за гости. Заведенията за хранене и развлечение в Сливен са разнообразни и са разположени в целия град. Повече информация за града и възможностите за туризъм в него можете да получите в двата туристически информационни центъра – единият е в сградата на общината, а другият е в началото на Хайдушката пътека.


Снимки Всички
Сливен Сливен Сливен Сливен Сливен
Работно време

Музей на текстилната индустрия:
Понеделник – петък: 8,30 ч. - 16,30 ч.
Събота и неделя: по предварителна заявка за групи над 10 души.
Билети: възрастни - 3 лв., учащи – 1 лв.
Цена на беседа - 5 лв.
Цена на демонстрация – 5 лв.

Градски исторически музей:
Април - октомври: 9.00 ч. - 12.00 ч. и 14.00 ч. - 17.00 ч. всеки ден.
Ноември - март: 9.00 ч. - 12.00 ч. и 14.00 ч. - 17.00 ч., почивен ден: неделя.
Входни такси: възрастни - 2 лв., ученици или студенти: 1 лв.
Беседа на български – 5 лв., немски и френски език – 10 лв.

Крепост Туида:
В момента не е отворена за посетители.

Къща музей „Хаджи Димитър”:
Април – октомври – 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч., без почивен ден.
Ноември - март - 9.00 - 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч., почивен ден – неделя.
Входни такси: възрастни - 2 лв.; учащи и пенсионери – 1 лв.; групи ученици над 14 души - 0.80 лв. на човек.

Къща музей „Добри Чинтулов”:
От понеделник до петък – 09.00 – 12.00 ч. и от 14.00 – 17.00 ч.; събота и неделя - при предварителна заявка в Историческия музей.
Входни такси: 1 лв. – учащи и пенсионери; 2 лв. – възрастни.
Беседа (на български) - 5 лв.,
на английски език - 10 лв.

Къща музей „Сливенски бит”:
9:00 – 12:00 ч. и 14:00 – 17:00 ч., почивни дни: събота и неделя – само по заявка в Историческия музей в Сливен.
Входни такси: възрастни – 2 лв.; ученици, студенти, пенсионери – 1 лв.
Беседи на български – 5 лв.
Беседи на чужд език – 10 лв.

За контакти

Музей на текстилната индустрия - гр. Сливен, пл. „Стоил войвода” № 3
Музей на текстилната индустрия: +359 44 623 749
Музей на текстилната индустрия: [email protected]
Музей на текстилната индустрия: www.polytechnicmuseum.org

Градски исторически музей - гр. Сливен, бул. „Цар Освободител” №18
Градски исторически музей: +359 44 62 24 94
Градски исторически музей: [email protected]
Градски исторически музей: www.museum.sliven.net

Къща музей „Хаджи Димитър” - гр. Сливен, кв. „Клуцохор”, ул. „Асенова” № 2
Къща музей „Хаджи Димитър”: +359 44 62 24 96
Къща музей „Хаджи Димитър”: [email protected]
Къща музей „Хаджи Димитър”: www.museum.sliven.net

Къща музей „Добри Чинтулов” - гр. Сливен, ул. „Възрожденска” № 5
Къща музей „Добри Чинтулов”: +359 44 62 51 98
Къща музей „Добри Чинтулов”: [email protected]
Къща музей „Добри Чинтулов”: www.museum.sliven.net

Къща музей „Сливенски бит” - гр. Сливен, ул. „Симеон Табаков” № 5
Къща музей „Сливенски бит”: +359 44 66 31 49
Къща музей „Сливенски бит”: [email protected]
Къща музей „Сливенски бит”: www.museum.sliven.net

Препоръчваме да видите Всички
Регионален исторически музей, град Сливен Регионален исторически музей, град Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен се помещава в красива сграда на ...

Къща музей „Хаджи Димитър” - град Сливен Къща музей „Хаджи Димитър” - град Сливен

Един от най-известните туристически обекти в град Сливен е къщата на ...

Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен Къща музей „Сливенски бит” – град Сливен

Един от най-интересните туристически обекти в Сливен е къщата на Сливенския ...

Музей на текстилната индустрия - град Сливен Музей на текстилната индустрия - град Сливен

Музеят на текстилната индустрия е филиал на Националния политехнически ...

Природен парк „Сините камъни” Природен парк „Сините камъни”

Град Сливен се намира на 300 км източно от София и на 100 км западно от гр. ...