• Language
Исторически музей – град Брацигово

Исторически музей – град Брацигово

Брацигово е малък град в Южна България, разположен в полите на планината Родопи. Намира се на 140 км югоизточно от София и на 45 км югозападно от Пловдив.

Градският исторически музей на Брацигово води началото си от 1926 г., когато в местното училище е открита исторически сбирка. С годините тя се разраства и няколко пъти сменя местоположението си, докато през 1988 г. е открита сградата на музея, в която се помещава и днес.

Музеят проследява историята на региона и на неговите жители, като централно място в експозицията е отделено на подготовката и избухването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт.

Тук може да се види единственото оригинално черешово топче в България. Сред експонатите са оригинали пушки, ятагани и пищови, а също и знамето на въстаниците, ушито от учителката Ана Гиздова.

От 2009 г. на третия етаж на музея има картинна галерия, в която са показани творби на различни български художници.

Част от експозициите на музея е и къщата музей „Васил Петлешков”. Васил Петлешков (1845 г. – 1876 г.) е български революционер, водач на Априлското въстание в града. Къщата музей отваря врати за посетители през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание. Експозицията представя обстановката в родния дом на революционера. С документи и снимки е показано участието на Петлешков в местния революционен комитет.

Повече за живота и бита на местните хора посетителите могат да научат в етнографската експозиция, намираща се в Къневата къща. На първия етаж със снимки и оригинални инструменти е представен поминъкът на местните хора, обработката на земята и розопреработването, тъй като в миналото маслодайната роза е заемала големи площи обработваема земя в Брацигово. Има оригинални предмети от домашните занаяти - хурки, вретена, стан за тъкане на черги и др. Сред експонатите са още обредни пити и хлябове, традиционни музикални инструменти - гъдулки, гайди и др.

През 1981 г. в Поповата къща в града е открита експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането”. Брациговската възрожденска архитектурно-строителна школа възниква през ХVІІІ век след преселването на 150 семейства от Костурска Македония, които донесли със себе си тайните на строителния занаят. Показан е богат снимков материал от живота на първомайсторите, майсторите, калфите и чираците. Представени са инструменти и фрагменти от тяхната работа. Посетителите могат да видят и кондиката (устава) на дюлгерския еснаф. Тук е съхранен и прочутият речник на майсторите, състоящ се от около 700 думи, с които те са наричали важните за дейността си пособия и елементи, за да не издават тайнството на занаята.

В експозицията са изложени макети на най-известните църкви, строени от брациговските майстори. Тяхно дело са редица обществени здания, училища и жилищни архитектурни ансамбли в Стария Пловдив, София, Карлово, Елхово, Пазарджик, Брацигово и др.

За посещение на къщата музей „Васил Петлешков”, Къневата къща и експозицията на брациговската архитектурна школа туристите трябва да се обърнат към Историческия музей в Брацигово. Трите експозиции нямат постоянно работно време, но уредниците на музея винаги ги отварят за посещение при интерес от страна на туристите.


Снимки Всички
Исторически музей, Брацигово Исторически музей, Брацигово Исторически музей, Брацигово Исторически музей, Брацигово Исторически музей, Брацигово
Работно време

Работно време:

От понеделник до неделя
09.00 ч. - 18.00 ч.

Входни такси:
За възрастни - 2.00 лв.
За учащи и пенсионери - 1.00 лв.
За хора с увреждания – безплатно.

Беседи на български, немски, английски - 4.00 лв.

За контакти

Исторически музей
Град Брацигово, пл. „Костур” №1

Телефон: +359 3552 21 78

e-mail: [email protected]

Препоръчваме да видите Всички
Пещера Снежанка Пещера Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата ...

Къща музей „Станислав Доспевски” – град Пазарджик Къща музей „Станислав Доспевски” – град Пазарджик

Къщата музей „Станислав Доспевски” е единственият в България музей, ...

Катедрална църква „Св. Богородица” – град Пазарджик Катедрална църква „Св. Богородица” – град Пазарджик

Църквата „Света Богородица” е най-старият християнски храм в Пазарджик и ...

Етнографска експозиция на Регионален исторически музей - град Пазарджик Етнографска експозиция на Регионален исторически музей - град Пазарджик

Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в гр. Пазарджик е ...

Исторически музей – град Перущица Исторически музей – град Перущица

Град Перущица е разположен в полите на Родопа планина, на 21 км от Пловдив. ...